Slide 1
Slide 2
Slide 3
Slide 4

Egy kis segítség, hogy tisztában legyen, mit kell figyelembe venni és mi, mit jelent.

Profil: A profil a nyílászárónak az a része, amit köznyelven keretnek vagy toknak mondanak. Ebbe építjük be az üveget. A gyártás folyamán nagyon fontos a pontos méretezés, és az illesztés elengedhetetlen a jó záródás érdekében. Mindez az általunk forgalmazott termékeknél teljes mértékben megoldott és ellenőrzött.

Légkamra: Ez az érték a profil egyik fontos jellemzője. Hogy egy szerkezet hány légkamrás az határozza meg, hogy a szerkezeten belül, az elválasztandó teret hány légréteggel választja el. Ez az érték háromtól hatkamrásig változhat. Minél magasabb légkamra számú egy szerkezet, annál jobban hő és hang szigetel, illetve annál jobb a statikája. Jelenleg a három légkamrásnak (elavult) és az öt légkamrásnak a legnagyobb a piaci részesedése, lakossági felhasználás terén minden igény kielégíthető ezekből a profilokból. Ezt követi a hat kamrás szerkezet, ami már luxus kategóriába tartózik. A háromkamrás szerkezetek K értéke K=1,5 és 2,0 között, az öt légkamrás szerkezetek K=1,1 és 1,4 között vannak. A hatkamrás szerkezet tok-szárny kombinációban K=1,1 –es értéket produkál.


K- Érték: hőszigetelési együttható. Egy építőanyag, (legyen az akár nyílászáró profil vagy tégla)K- értéke az az érték, ami megmutatja, hogy az építőanyag mindkét oldalán, 1 m2-es területen a levegő 1 K (C) hőmérsékletkülönbsége esetén 1 másodperc alatt (Jule - ban mérve) mekkora hőmennyiség áramlik át. Mértékegysége: W/m2K. A legújabb szakirodalomban a K-értéket egyre inkább az U-értékkel helyettesítik. Megkülönböztetjük a nyílászáró profil (tok és ablakszárny) illetve az üvegezés K értékét.


Beépítési mélység: Szintén a nyílászáró profil jellemzője, voltaképpen a profil vastagságát jelenti. Általában a légkamrák számával egyenes arányban nő. A három légkamrás nyílászáró szerkezetek többnyire 60mm, az öt légkamrás 70mm, a hat kamrás 80mm beépítési mélységgel rendelkeznek. A beépítési mélység növelése javítja az ablak és ajtó statikáját, hő és hang szigetelését.

Vasalat: A nyílást - és záródást működtető rendszer, melyet a felhasználó a kilincsel, mozgat, adott esetben lehetővé teszi a bukó, nyíló és résszellőző funkciót. A nyílászáró élettartamát főképpen a vasalat határozza meg. Általunk forgalmazott nyílászárókban Roto-nt vasalttal illetve német gyártmányú GU Biztonsági vasalattal találkozhatunk, mely magas élettartamot biztosít.  A megfelelő záródás érdekében fontos a jó minőségű vasalat szakszerű beépítése, ami az általunk forgalmazott termékeknél szintén teljes mértékben megoldott és ellenőrzött.

Vasalati résszelőző: Ez a szellőzés típus a kilincs negyedik állásában (nyílt; zárt; buktatott; résszellőzés) biztosít légmozgást úgy, hogy a bukó-nyíló ablak tetejét egy 2-7mm-re megnyitja. A vasalat az ablakot ez esetben még zárva tartja. Ezt a szellőző típust az ablakok tökéletes záródása miatti, légcsere hiány kiküszöbölésére használják. Mivel elzárható, nyílt-égésterű gázkészülékekhez (ahol előírás a szabályozott légbevezető) nem elegendő!

Hibásműködés-gátló: A vasalatba épített szerkezet, amely megakadályozza a nyitott ablakszárny úgynevezett kibuktatását ez által elkerülhető, a kibuktatott ablak leszakadása; sérülése.

Szabályozott légbevezető: Erre a szellőztető típusra nagy szükség van akkor, ha az adott helységben nyílt égésterű gázüzemű készülék működik. Ezek a légbevezetők HIGRO szabályzásúak, elzárni nem lehet őket. Az általunk forgalmazott ilyen légbevezető típustól függően 5-40 m3/h légcserét eredményeznek. A cserélt levegő mennyisége függ a külső belső légnyomás különbségtől és a belső levegő relatív páratartalmától! Új gáz üzemű rendszer esetén (lakó ingatlanban), a gázszolgáltatók megkövetelik e készülék alkalmazását. Minden ilyen és egyéb esetben is JAVASOLJUK SZÉNMONOXID RIASZTÓ HASZNÁLATÁT is.

Üveg: Az üvegek szerkezeti felépítése: Alap üveg rétegrend 4-16-4, ami azt jelenti, hogy két 4mm-es üveg között 16mm-es légrés található. A jelenleg forgalmazott kültéri nyílászáróink kivétel nélkül, mind hőszigetelt üveggel készülnek.

Üveg K vagy U értéke: Az üveg K értéke az üveg hő veszteségi értéke Minél alacsonyabb ez az érték annál jobb az üveg hőszigetelése. Mértékegysége: W/m2K  

  • Alap rétegrendű 4-16-4 –es üvegnél K=2,6 - 2,8. W/m2K  
  • Ennél erősebb a 4-16-4 rétegrendű, de külső üvegrétegén átlátszó, lágy fém bevonattal ellátott úgynevezett Low-e üveg melynek K értéke K=1,4 W/m2K
  • Ezután úgy fokozzuk a hőszigetelést, hogy az 1,4 es üvegszerkezet légrését argon gázzal töltjük meg így K=1,1 W/m2K értékű üvegezést kapunk. Az általunk forgalmazott Aluplast profilok alap gyári üvegezése, ilyen K értékkel rendelkezik.
  • Tovább javul a K érték, ha a két üveg közötti távtartót, hőhídmentes anyagból építik az üvegbe Ez az úgynevezett, TOP-G las páramentes üveg K=1,0 W/m2K (Kétrétegű üvegek közül a legerősebb hőszigetelésű).
  • Pillanatnyilag a Háromrétegű 4-16-4-16-4 üveg a legerősebb hőszigetelésű szerkezet K=0,7 W/m2K értékű. Felépítésében azonos az előzővel csak plusz egy üveg hozzáépítésével.
  • Ezeken túl használatos még a biztonsági üveg, amit bár nem hőszigetelő tulajdonsága miatt alkalmaznak elsősorban, viszont K=1,0 értéke ezt a funkciót is nagyszerűen betölti. Szerkezete: 3-biztonsági fólia-3-16-4 tehát a külső felén két 3mm-es üveg közt biztonsági Mabisz fólia helyezkedik el, amitől az üveg nem törik, hanem csak hálósodik, majd 16mm légrés és 4mm üveg.

Keresse nyílászárók Székesfehérvár és nyílászárók Budaörs szolgáltatási területeinket is. Kérje árajánlatunkat.

Nyílászáró szaküzlet:

Budaörs, Székesfehérvár

e-mail: info@wirthnyilaszaro.hu
Nyitva: H-P 08:00 - 17:00

Wirth Attila
Értékesítési és cégvezető
+36-20/512-4849,

Miről ismerhetők fel a jól szigetelt ablakok?

Az Ön ablakánál különösen fontos a szakszerű szerelés. Csak akkor kerülhetők el a nedvesség által okozott károk és a penészesedés, ha az ablakai teljes mértékben tömörek.

Ruházza fel egyedi vonásokkal otthonát a REHAU ablakaival. Minden lehetőséget megadunk Önnek, hogy ablakait a saját személyes ízlése szerint alakítsa ki. Akár klasszikus fehér, akár szembetűnő kék – átfogó forma- és színpalettánknak köszönhetően fantáziájának ebben semmi sem szab határt.

Wirth nyílászáró kereskedés - Kültéri homlokzati és beltéri nyílászárók forgalmazása.